top of page

Naturvård i Gassarvet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som boende i hus eller gård kan vi högst verksamt bidra till biologisk mångfald i vår by. Nedan ges exempel på naturvårdsinsatser vi kan utföra med lite arbete.

Ta hand om vägkanten

Vägkanter har blivit en fristad för många slåtterängsväxter. Därmed är det bra om vi låter bli att klippa eller slå dikesrenar och gräsmatta närmast väg. I slutet av juli har växterna hunnit fröså sig och då kan vi slå av gräset. Låt gärna gräset ligga några dygn och torka innan du krattar ihop och transporterar bort gräset.

Bekämpa lupinen

Den invasiva och främmande blomsterlupinen hotar våra inhemska växter och växtmiljöer. Vi kan göra en viktig insats genom att ta bort lupiner längs den väg vi bor och på mark i vår närhet. Lupinen är svår att få bukt med men det går genom att envist år efter år ta bort lupiner. Bäst är att gräva upp den med roten men då detta är mycket arbetskrävande är det gott nog att riva eller slå av lupinerna. Detta ska ske innan frösättning. Lupinerna samlas in i sopsäckar för att sedan lämnas på sopstation. Slå helst  av lupinerna ytterligare en gång på hösten eller ta bort så fort du ser växande lupinplantor varhelst de dyker upp.

Odla din egen äng

Du som har egen gräsmatta kan avsätta en del, förslagsvis den mest solexponerade delen, till en egen äng.  Här låter du gräset växa fritt till slutet av juli-augusti då gräset slås och krattas ihop. Genom att  kratta ihop och forsla bort gräset utarmas ängen på näring mer och mer för varje år vilket gynnar artrikedomen. Läs mer i Naturskyddsföreningens guide “Gör om gräsmattan till äng”.

Locka fjärilar

I din trädgård kan du så in ängsväxter som olika fjärilar och andra insekter tycker om. Naturskyddsföreningen säljer förpackningar med särskilda fröblandningar.

Bränn inte gräs.

Undvik att bränna torrt gräs på våren eller att elda på gräsmattan/ängen. Bränning gödslar marken vilket hämmar mångfalden.

 

Odla nektarväxter

Vi kan plantera många bra fjärilsväxter som finns i handeln, t.ex. aubretia, buddleja och kryddväxter. Andra viktiga nektarväxter är t.ex. sälg (ska alltid sparas), syren, hägg, vänderot, gurkört och gullris.

 

Läs mer

  • Upptäck blommornas värld av Eva Stenvång Lindqvist och Margareta Edqvist.

  • Fjärilshandboken av Per Bengtsson och Martin Lewander


 

Gassarvet i juli 2021

 

Conny Land

bottom of page