top of page

Gassarvet, en gammal men levande Siljansnäsby

Byn Gassarvet torde ha uppstått under 1600-talet genom utflyttning från Fornby. I Leksands näst tidigaste husförhörslängd för Fornby 1672-1689 finns Gassarfwet antecknat, det är den tidigaste noteringen där Gassarvet nämns.

​

Man tror att Gass är genitivformen av ett mansnamn som senare blivit gårdsnamn (Gassgården).  Ändelsen -arv i Gassarvet kan tyda på att Gass överlåtit gården i arv och att den här delen av Fornby sedan blev kallad Gassarvet. På slutet av 1600-talet tycks byn ha bestått av Gassgården, Landgården och Hansgården.


I början av 1900-talet fanns sju gårdar med jordbruk, varav det i slutet av 40-talet var fyra verksamma kvar. Sista gården slutade med jordbruket i slutet av 60-talet.

Då Gassarvet har ursprung i Fornby ägs samfälligheter gemensamt med Fornby.

​

Fornby-Gassarvet hade sina fäbodar huvudsakligen i Forsen men även på andra ställen. Långfäbodar fanns bland annat i Fjällberg.

​

Limå bruk hade på sin tid fyra kolargårdar i Fornby-Gassarvet varav en gammal husgrund längs Hedvägen sannolikt är från en av kolargårdarna.

​

Här kan du läsa mer om byns historia.

​

Idag består byn av drygt 45 fastigheter, varav knappt hälften är fritidsboende. På senare år har ett antal ”återvändare” och ”nya bybor” slagit ned sina fasta bopålar i byn, ett bevis på en levande by.

​

De gemensamma angelägenheterna sköts av ett byalag, där ett trettiotal medlem-mar verkar för ett öppet landskap och håller gemensamma ytor i trim. Byalaget svarar även för ett antal sociala aktiviteter för att främja gemenskapen. Byalagets verksamhetsidé är att verka för och värna om

  • en aktiv och levande bygd

  • en trygg och social samvaror

  • ett öppet landskap och trivsam miljö

  • det historiska arvet

  • ​

​

bottom of page